Skip to main content

Solved English (Précis & Composition) Paper CSS 2017

English (Précis & Composition)

FEDERAL PUBLIC SERVICE COMMISSION
COMPETITIVE EXAMINATION FOR RECRUITMENT TO POSTS IN BS-17
UNDER THE FEDERAL GOVERNMENT
English (Précis & Composition)
2017


Choose the ANALOGY of words written in capital letters. Attempt any FIVE.

(1) LION : ROAR
(a) Snake : Slither
(b) Goat : Bleat
(c) Lizard : Crawl
(d) Elephant : Tusk
Answer: (b)

(2) SHADOW : LIGHT
(a) Flood : Rain
(b) Image : Object
(c) Reaction : Action
(d) House : Bricks
Answer: (b)

(3) CLOT : BLOOD
(a) Ink : Water
(b) Curdle : Milk
(c) Vaporize : Camphor
(d) Brew : Coffee
Answer: (b)

(4) FEARFUL : COWER
(a) Humble : Boast
(b) Weak : Exercise
(c) Arrogant : Strut
(d) Wise : Dispute
Answer: (c)


(6) WOOD : FURNITURE
(5) EXPEDITE : HASTEN

(a) Conscript : Write down
(b) Diver : Make harder
(c) Facilitate : Make easiest
(d) Satirize : Praise
Answer: (c)

(a) Father : Child
(b) Tree : Seedling
(c) Soil : Clay
(d) Stone : Sculpture
Answer: (d)

(7) SURGEON : DEXTEROUS
(a) Clown : Fat
(b) Actress : Beautiful
(c) Athlete : Tall
(d) Acrobat : Agile
Answer: (d)

(8) LECHER : LUST
(a) Pith : Herb
(b) Glutton : Greed
(c) Business : Profit
(d) Showbiz : Fame
Answer: (b)


Re-write the following sentences (Only FIVE) after filling in the blanks appropriately.

(1) I cannot buy this car _____ this price.
(a) for
(b) in
(c) at
(d) on
Answer: I cannot buy this car for this price.

(2) Send these books ______ my home address
(a) on
(b) at
(c) in
(d) to

Answer: Send these books to my home address.
(3) Monkeys live ______ trees.
(a) in
(b) at
(c) upon
(d) on
Answer: Monkeys live in trees.

(4) I said it _______ his face.
(a) at
(b) on
(c) to
(d) upon
Answer: I said it to his face.

(5) The manager ______ the receipt of my letter promptly.
(a) accepted
(b) realized
(c) recognized
d) acknowledged
Answer: The manager acknowledged the receipt of my letter promptly.

(6) Most foreign students don’t like American coffee, and ______
(a) I don’t too
(b) either don’t
(c) neither don’t I
(d) neither do I
Answer: Most foreign students don’t like American coffee, and neither do I.

(7) We ______ take care of our parents when they are old.
(a) could
(b) would
(c) might
(d) ought to
Answer: We ought to take care of our parents when they are old.

(8) Yousaf ______ in the garden the whole of yesterday.
(a) has dug
(b) was digging
(c) dug
(d) had dug

Answer: Yousaf dug in the garden the whole of yesterday.


Synonyms

Fudge: (v); adjust or manipulate, tamper
Synonyms: misreport, tinker with, doctor, juggle

Levitate: (v); rise or cause to rise and hover in the air
Synonyms: float, hover, glide, waft, fly, and soar up

Nicety: (n); a fine or subtle detail or distinction
Synonyms: subtlety, nuance, refinement

Occult: (adj); hidden and difficult to see
Synonyms: veiled, recondite, cryptic, arcane, abstruse,

Peroration: (n); The concluding part of a speech
Synonyms: conclusion, summation, recapitulation, epilogue

Trice: (n); an instant (usually used as in a trice)
Synonyms: instant, jiff, jiffy

Wanton: (adj); sexually immodest or promiscuous (esp. woman)
Synonyms: immoral, unchaste, lecherous, lascivious, and salacious

Wilted: (adj): not firm
Synonyms: diminished, dwindled, waned, weakened

Venial: (adj); (of a fault or offence) slight and pardonable
Synonyms: condonable, tolerable, all right

Nummary: (adj); of or relating to coins or money
Synonyms: nummular, coinage


Antonyms

Awry: (adj); in the wrong position; askew.
Antonyms: straight, symmetrical

Crass: (adj); showing no intelligence or sensitivity
Antonyms: canny, astute, intuitive, discerning

Condign: (adj); (of Punishment, etc,) appropriate to the crime or wrongdoing, fitting
Antonyms: cruel, harsh, heavy, and severe

Dastard: (n); a dishonorable or despicable man
Antonyms: cad, craven, poltroon, recreant

Occlude: (v); close up, shut in
Antonyms: open (up); unblock, unclog,

Buxom: (adj); (of a woman’s body); having a large bosom and pleasing curves
Antonyms: skinny, boney, scrawny

Revile: (v); criticize abusively or angrily
Antonyms: praise, extol, eulogize, and applaud

Seedy: (adj); shabby and squalid
Antonyms: classy, superior, elegant

Tortuous: (adj); Full of twists and turns
Antonyms: straight, direct, uncurving, unbending

Vociferous: (adj); loud and forceful
Antonyms: silent, quiet, soft

Comments

Popular posts from this blog

FPSC Released Examiner Report of CSS 2018 Exams

CSS 2018 FPSC Examiner Report Observations of Examiners on Performance of Candidates in CSS CE-2018 Examiners’ assessment reports for Central Superior Services (CSS) Competitive Examination (CE) 2018 are being posted by FPSC for general information and guidance of candidates. Extracts of observations of the Examiners on the candidates’ performance in compulsory and optional papers under CSS Competitive Examination 2018 are given below: A.  Observations of Examiners regarding the Compulsory Subjects: E ss a y : Candidates were at their best in topics involving critical and subjective approach i.e. in topics like Democracy in Pakistan: Hopes and Hurdles, Rule of Law, Safeguarding Human Rights & Civil Liberties during Fight against Terrorism and Corruption etc. On the other hand, in topics that were of objective nature (Global Warming / CPEC), reliance on crammed knowledge, dull monotony and repetition of stereotypical information was observed. A significant number of the candidat...

Set 2: English Tenses Advanced Level MCQs

1. They ____ so many hotels in the region in recent years that gradually they ____ the natural beauty of the area. A) were building / destroy B) will built / have been destroying C) have built / are destroying D) are building / have destroyed E) have been building / destroyed Answer: C 2. Some of us will be needed tomorrow to finish the fence because, at this rate, two sections ____ unfinished when we ____work tonight. A) have remained / stopped B) will have remained / were stopping C) are going to remain / will stop D) are remaining / are stopping E) will remain / stop Answer: E 3. Decoupage, an art form that ____ in France during the 17th century, ____ cutting out designs and patterned materials and fastening them permanently to surface. A) has originated / will involve B) originated / involves C) was originating / is involving D) will have originated / involved E) is originating / was involving Answer: B 4. The weather conditions ____throughout the day and now the ground officials a...

Set 4: English Tenses Advanced Level MCQs

In 1619, the first African slaves ____ in Virginia, USA, and by 1790, their numbers ____ nearly 700,000. A) were arriving / have been reaching B) arrived / had reached C) have arrived / were reaching D) were going to arrive / reach E) had arrived / will have reached Answer: B We ____ a lovely view of the Bosphorus and the bridges over it while the plane ____ over Istanbul. A) are getting / flies B) had got / is flying C) got / was flying D) get / has flown E) are getting / had been flying Answer: C When they ____ in Sydney Harbour, they ____ nonstop for three months A) anchor / will have been sailing B) were anchoring / sailed C) have anchored / were sailing D) are anchoring / have been sailing E) are going to anchor / have sailed Answer: A According to the new schedule, the whole team have accepted, we ____ every Monday and Wednesday next term, but I’m sure we ____ back to our normal routine of once a week before long A) had trained / revert B) train / have reverted C) are training / ...